De waterscouts bestaan uit een gezellige groep jongens en meisjes tussen 11 en 15 jaar. Iedere week komen zij van 12:00-17:00 (of 16:00 in het winterseizoen) bij elkaar op het Prinsemolenpad 58, om te varen, te spelen en lol te maken.

De waterscouts bestaan op dit moment uit een groep van 13 kinderen, met een mix van jongens en meisjes. Deze groep is onderverdeeld in twee groepjes, de Passaat en de Wervelwind, die wij bakken noemen. Iedere bak heeft een eigen lelievlet. Dat is een stalen boot, die gelukkig tegen een stootje kan. Aan het hoofd van deze bakken staan een bootsman en kwartiermeester, die ervoor zorgen dat alles in de bak soepel verloopt. Wil je weten hoe onze bakken er op dit moment uit zien? Klik dan op bakken, links in het menu.

Het jaar bij de waterscouts is onderverdeeld in twee seizoenen: het zomer- en het winterseizoen. In de zomer gaan de waterscouts zoveel mogelijk het water op in hun boten om te roeien, zeilen en wrikken (waarbij je je boot vooruit beweegt met één riem). Behalve rondjes varen, doen we ook iedere week spellen op het water, waarbij de vaarkunsten van de waterscouts goed van pas komen. Aan die vaarkunsten wordt dan ook hard gesleuteld, iedere zaterdag.

In het zomerseizoen wordt er nog een stuk meer verkend dan alleen onze eigen plas. Zo gaan de waterscouts twee keer per jaar op kamp, met Pinksteren en in de zomer, en vinden er regelmatig activiteiten plaats met andere (water)scoutinggroepen in de regio. Het hoogtepunt van ieder jaar is natuurlijk het zomerkamp, als de waterscouts een week lang met elkaar op pad gaan. In 2014 staat er een extra bijzonder zomerkamp op de planning, als de waterscouts af zullen reizen naar Roermond voor het Nationaal WaterKamp (Nawaka). Dit supergave kamp, met een paar duizend waterscouts, belooft een groot feest te worden. 

In het winterseizoen zijn we druk bezig om onze boten weer klaar te maken voor de zomer. Ieder jaar moeten de boten namelijk onderhouden worden, om ervoor te zorgen dat er in de zomer weer flink mee gevaren kan worden. De bakken doen dit in principe zelf, hoewel de leiding meestal wel zo vriendelijk is om mee te helpen.

Daarnaast wordt er in de winter gewerkt aan zeiltheorie, zodat de waterscouts in het zomerseizoen veilig het water op kunnen en zelfs kunnen proberen om hun zeildiploma (CWO) te halen. Verder is er in de winter natuurlijk ook alle ruimte voor spelletjes. Zo veel mogelijk buiten, maar als het een keer slecht weer is worden er ook binnen allerlei spellen gespeeld.

Natuurlijk hoeven de waterscouts niet alles zelf te doen. Een team van leiding zorgt ervoor dat er iedere week weer leuke activiteiten op het programma staan. Alexander en Jurjen zijn er iedere week weer om ervoor te zorgen dat de waterscouts lekker bezig kunnen zijn. Wie zij zijn en waarom ze dat doen, kunnen jullie lezen door hiernaast op het kopje leiding te klikken.

En zo vullen de waterscouts hun hele jaar dus wel. Wil jij een keer mee komen kijken bij ons? Kom dan langs op zaterdag op het Prinsemolenpad 58 of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.